Πάλι πυρηνικά μπροστά μου

building at chernobyl

Building at Chernobyl

[ photo by blinkofaneye via flickr ]

Τα τελευταία 2 χρόνια διαβάζω όλο και περισσότερα άρθρα σχετικά με την πυρηνική ενέργεια. Από μόνο του το γεγονός σηματοδοτεί έναν ανεπίσημο διάλογο μεταξύ πολιτών και φορέων. Από μόνο του επικίνδυνο, γιατί κρύβει καθώς φαίνεται ειλημμένες αποφάσεις της εξουσίας και το μόνο που μένει είναι το επικοινωνιακό παιχνίδι για την τελική αποδοχή τους. Αλλά δε θα περάσει έτσι!

Κάποτε μου είχε κάνει εντύπωση το πως σκέφτονταν συμφοιτητές μου σε αντίστοιχη συζήτηση στο φοιτητικό φόρουμ της σχολής μου. Μου είχαν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση δύο πράγματα τότε: Το πόσο βραχυπρόθεσμα και εγωκεντρικά σκέφτεται μία ολόκληρη γενιά, η παντελής έλλειψη επιχειρημάτων και λογικών επαγωγών και η ένταση με την οποία στήριζαν την υποστήριξή τους. Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί μου κάνουν εντύπωση, αφού είναι χαρακτηριστικά της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Ίσως γιατί περίμενα κάτι καλύτερο από «μορφωμένους» ανθρώπους.

Εν πάση περιπτώσει, πάντα πίστευα ότι τα πυρηνικά δεν αποτελούν λύση σε καμία περίπτωση και για καμία κοινωνία. Όποιες και αν είναι αυτές. Μπορεί κανείς πολύ εύκολα να επιχειρηματολογήσει για την δημοκρατία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το ολιγαρχικό μοντέλο της πυρηνικής ενέργειας (κατανομή έναντι συγκέντρωσης). Μπορεί κανείς, επίσης, να αναγνωρίσει πρότυπα στο επικοινωνιακό κομμάτι της καμπάνιας υπέρ των πυρηνικών και ποιοι είναι αυτοί που τάσσονται υπέρ (ημιμαθείς/αμαθείς πολιτικοί συνήθως και παπαγάλοι των). Και πάλι σταματάω τη σκέψη μου εδώ, γιατί δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο γράφω τώρα, ούτε η πλειάδα επιχειρημάτων κατά της βρώμικης αυτής ενέργειας.

Αυτό που θέλω να τονίζω είναι το εξής. Το κύριο όπλο της επιχειρηματολογίας κατά των πυρηνικών είναι ο καταρχήν ορισμός του συστήματος το οποίο μελετάμε. Είναι το πρωταρχικό κομμάτι όλων των επιστημονικών πειραμάτων και στην περίπτωση των πυρηνικών αποκρύπτεται ή αγνοείται επιδεικτικά. Τι γίνεται λοιπόν; Η επιχειρηματολογία υπέρ των πυρηνικών περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό και σχετικά στεγανό κλειστό σύστημα. Αυτό είναι προφανές ότι αποτελεί υπεραπλούστευση, καθώς τα αποτελέσματα δεν θα περιοριστούν στο σύστημα αυτό, αλλά επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι κανείς που πιστεύει ακόμα ότι δεν συμβαίνει αυτό; Δείτε την επιρροή του Chernobyl ακόμα και στην Ελλάδα.

Ποτέ και πουθενά, λοιπόν, πυρηνικά!

Υ.Γ.: Την αφορμή την έδωσε το σημερινό άρθρο της ange-ta, καθώς και παλιότερες εξαιρετικές αναρτήσεις της cynical.

Advertisements

4 Σχόλια

Filed under Πολιτικά

4 responses to “Πάλι πυρηνικά μπροστά μου

 1. αλάνι

  1) «Ίσως γιατί περίμενα κάτι καλύτερο από “μορφωμένους” ανθρώπους.»

  αυτός ο μύθος πρέπει να καταρριφθεί. Τις μεγαλύτερες βλακείες τις έχω ακούσει από ανθρώπους που έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο (που μεταξύ μας δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο που να απαιτεί ιδιαίτερη νοημοσύνη).

  2) Προσωπικά θεωρώ ως σημαντικότερο επιχείρημα ενάντια στα πυρηνικά το πρόβλημα στη διαχείριση των αποβλήτων.

  3) Θα συμφωνήσω μαζί σου και στο «κρύβει καθώς φαίνεται ειλημμένες αποφάσεις της εξουσίας». Η Ελλάδα έχει σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα και ο λιγνίτης της ΔΕΗ δεν είναι βιώσιμη λύση. Αν άλλαζαν επιτέλους τη νομοθεσία που κάνει απαγορευτική την ηλιακή και αιολική ενέργεια, θα μπορούσαμε να παράγουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και βάζω στοίχημα ότι θα ερχόντουσαν και ξένες εταιρείες στο ενεργειακό παιχνίδι να εκμεταλλευτούν αυτό που έχουμε άφθονο: ήλιο και άνεμο.

 2. vegasthedog

  Καλώς τον! 🙂

  Η διαχείριση αποβλήτων είναι όντως το μείζον θέμα με τα πυρηνικά και είναι αυτό το κομμάτι που έχει και το μεγαλύτερο (δυσβάσταχτο θα έλεγα) κόστος μετά την αρχική επένδυση (αν μπορεί κάποιος να το πει έτσι). Φυσικά και αποκρύπτονται τα πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια.

  Στο συγκεκριμένο, θέλησα εμφανώς να τονίσω το γεγονός ότι συνειδητά αποφεύγεται ο ορισμός του συστήματος με αποτέλεσμα να καταλήγουμε στις «θετικές» οικονομικές μελέτες που υποτίθεται είναι κοινωνικά συμφέρουσες.

  Όσο για τις ανανεώσιμες πηγές και τη νομοθεσία δε χρειάζεται να πούμε γιατί δεν αλλάζει η νομοθεσία. Αρκεί να δεις ποιοι κάνουν επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα και θα καταλάβεις. Απλά θέλουν το lock in της αγοράς οι καλοκάγαθοι «πράσινοι» επιχειρηματίες.

  Τέλος, για το πόσο μορφωμένοι είμαστε σαν λαός, καλύτερα μη το συζητήσουμε, γιατί θα μας κλαιν και οι ρέγγες 🙂

 3. Το χειρότερο είναι πως η Ελλάδα με τόση ηλιοφάνεια και αέρα θα μπορούσε να ήταν ο παράδεισος των ΑΠΕ, αλλά με υπουργό περιβάλλοντος τον Σουφλιά δεν έχω απαιτήσεις.

 4. Γεια και χαρά Γιάννη.

  Η Ελλάδα είναι μία χώρα των «ακραίων φαινομένων», όπως όλοι ξέρουμε. Είναι σε ένα φαύλο κύκλο διαφθοράς και κοινωνικών προβλημάτων που συσσωρεύονται.

  Είναι κακό να μην έχεις απαιτήσεις από τους εκλεγμένους και φυσικά την ευθύνη δεν την έχεις εσύ 🙂 Την έχουμε όλοι. Η άσκηση πολιτικής στην ελληνική «δημοκρατία» είναι λευκή επιταγή…δυστυχώς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s